Koor zijn is team- en topsport!

Koor zijn is team- en topsport!

26 december 2011 - door Marcel Koning

Koor vierkant

In ongeveer anderhalve week hebben we zeven concerten gegeven. Dat betekent ook zeven dagen als groep op pad. Nieuwe vrienden maken met de band Sela, en zorgen dat het totaal gaat samenkomen en samenklinken. Want muziek maken, en helemaal zingen in een koor is 'teamsport. Alle persoonlijkheden en individuele stemmen en talenten smelten samen in één koorklank. Dat gaat niet vanzelf. Hoe we dat doen?

De afgelopen jaren dat ik dirigent ben van Forever Worship heb ik het koor regelmatig verteld dat volgens mij zingen in ons koor een vorm van topsport is. Wat ik daarmee bedoel is dat het verschil tussen gewoon ok en 'top' zit in details. Net zoals een schaatser met één verkeerde klap naast de gouden medaille kan grijpen, is iedere noot in de muziek van belang. Ook als je samen zingt in een koor. Misschien dan zelfs nog wel meer... Want naast dat je zelf de goede noten moet zingen, de dynamiek goed moet zijn, de frasering bepaalt of je je verhaal mooi vertelt, moet je als koor ook nog eens op een heleboel andere mensen letten en zorgen dat je jezelf bent, maar je ook dienstbaar opstelt voor de koorklank.

Samenwerken

Ons koor bestaat bij een gemiddeld project uit zo'n 20 koorleden. Ieder koorlid heeft zijn eigen persoonlijkheid, zowel als mens als qua stem. De kunst is om dat samen te brengen. Dat vind ik het doel van ieder koor: het waarderen van ieders talent, maar zorgen dat die talenten elkaar gaan versterken. John Maxwell zegt het zo: "We're not here to compete with one another, we're here to complete one another". Dat vraagt dat je je eigenheid zo goed mogelijk inzet in het collectief. Je bent je ervan bewust dat je met elkaar iets extra's kunt, wat je alleen niet kunt bereiken. Wil je dat muzikaal in een koor goed doen, dan vergt dat veel concentratie en inzet voor de koorklank.

De kwaliteit van een koor wordt bepaald door de mate van samenwerking! 

In een koor hoeft echt niet iedereen een potentiële solist te zijn. Sterker nog, ik denk dat het met een koor alleen maar lastiger is om veel 'solisten' aan boord te hebben, omdat het zingen in het koor andere kwaliteiten vraagt. Natuurlijk zijn er goede solisten die dat kunnen. Maar kijk maar eens naar bijvoorbeeld The Voice of Holland: niet iedere 'ster' daar is in staat om het samen zingen goed te doen.

Klinkers

Een goede koorklank (maar dit geld ook als je in een klein groepje zingt of backing vocal bent) herken je aan het feit dat het fantastisch samenklinkt en je er geen individuele stemmen in kunt onderscheiden. Een goed koor zingt dynamisch (niet eentonig), en kan dat veel meer dan een indivuele solist (echt waar!). Bovendien vertelt een koor een verhaal, het maakt zinnen die je pakken (goed gefraseerd) en doet dat gezamenlijk.

De sleutel voor een goede koorklank zit in het maken van goede klinkers. Het woord zegt het al: klinkers maken de klank. Je maakt een klinker door de stand van je mond. Probeer maar eens met je mond ver open een 'oe' te zingen... Dat lukt niet, hè?

En hier is het geheim: in een koor moeten alle monden in dezelfde stand staan bij iedere klinker. Dan klinkt een koor perfect! Dan versterken de persoonlijke karakters van ieder stemgeluid elkaar in een mooie sound. Dan kun je heerlijk dynamiek en mooie zinnen maken. En gek genoeg: het is ook makkelijker om zuiver te zingen.

We hebben tijdens het inzingen even een kleine demonstratie voor je opgenomen. Aan het begin van het filmpje zingen we allemaal een 'a' klank, maar we denken niet na over hoe we hem zingen. De meeste zangers houden hun mond zoals we de 'a' vaak sprekend uitspreken: de mond maar een klein beetje open. Halverwege gaan de monden echt open en luisteren (en kijken) we ook naar elkaar: je hoort dat het geluid warmer wordt, en echt gaat klinken.

Oefenen

Iedere teamsport vraagt training. Op elkaar afstemmen van ieders persoonlijkheid ten dienste van het team. Ik vind dat een van de allerleukste dingen. Ik hoop dat dit artikel je een beetje helpt om hier werk van te maken. Laat gerust een bericht achter in ons contactformulier als je vragen hebt!

Deel dit bericht